Studiereis Bamberg-Hallertau

Van 15 tot en met 17 september 2014 ben ik met 8 andere biersommeliers op studiereis gegaan naar Bamberg en naar het Hallertaugebied.

Maandag 15 september 2014

Ik vertrok ’s ochtends om 6.30 uur en uiteindelijk kwamen we met z’n drieën nog net op tijd voor de lunch aan in Bamberg bij ons overnachtingsadres brouwerij Spezial.

Brauerei Spezial, Bamberg

Brauerei Spezial, Bamberg

De keuken was eigenlijk al dicht, maar de kok kon voor ons nog net 3 borden Schauferle

Schauferle met een Ungespundetes

Schauferle met een Ungespundetes

klaarmaken. Ik had geen idee wat dat was, maar het bleek geen straf: groot stuk varkensvlees met aardappels en Sauerkraut. Daarbij een halve liter U. Wie doet je wat.

Na de lunch vertrokken we naar Malzfabrik Mich. Weyermann® GmbH & Co. KG Brau-, Röst- und Caramelmalzfabrik voor een rondleiding door de mouterij door biersommelier Ulrich Ferstl.

Interessante rondleiding, we kregen alles te zien, maar we mochten niet overal foto’s van maken. Gelukkig is er op internet veel te vinden. Met name de kiemruimte, van het type Saladin, voor 60 ton mout was indrukwekkend. Bij Weyermann maken ze zo’n 85 soorten mout uit gerst, tarwe en rogge.

Na de rondleiding mochten we nog een aantal bieren proeven uit hun proefbrouwerij (2HL), waaronder het rauchbier en een IPA. Zeer smakelijke bieren, waaruit maar weer eens blijkt dat je met het Reinheitsgebot meer kan maken dan een Helles, Dunkles en Pils.

Voor het avondeten trokken we naar Schlenkerla, de ausschank van brouwerij Heller, uiteraard bekend van het: Aecht Schlenkerla Rauchbier. Hier stond ook weer een traditioneel gerecht op het menu, de lokale Bambergse specialteit gevulde ui met gehakt en rookbiersaus. Na de lunch iets aan de ruime kant, maar weer zeer lekker met natuurlijk een Märzen erbij.

Hierna nog even langs café Stilbruch iets verderop voor een koffie en een Keesmann Herrenpils en dan terug naar Spezial. Afsluiten met een rauchbier en slapen. De volgende ochtend wachtte immers een vroeg vertrek naar de Hallertau, om alles te weten te komen over hop en gist.

Dinsdag 16 september 2014

Na een vroeg ontbijt was het nog ruim anderhalf uur rijden naar Wolnzach in de Hallertau. We hadden daar een afspraak voor een rondleiding in het Duits hopmuseum. Interessant om te zien hoe de hopteelt geëvolueerd is. Vroeger waren er enkele tientallen mensen nodig om de hop gedurende enkele weken binnen te halen. Later zouden we nog zien dat het tegenwoordig met het hopboerenechtpaar en twee Polen (ja, daar ook al) ook prima lukt.

’s Middags gingen we eerst naar het hoponderzoekscentrum Hüll. Frau Dr. Elisabeth Seigner leidde ons enthousiast rond en vertelde over de veredeling van nieuwe hopsoorten en over allerlei ziekten en plagen die de hop bij tijd en wijle teisteren en die ze door veredeling onder controle willen krijgen door het maken van resistente soorten. Daarnaast is de focus op aromahoppen, waar de Huell Melone en Mandarina Bavaria goed geslaagde voorbeelden van zijn. Ook de Polaris komt hier vandaan. Deze hop heeft zowel veel alfazuren (18-24%) als veel hopolie.

Hierna stond nog een bezoek aan Joh. Barth & Sohn in Mainburg op het programma. Dit is onderdeel van de BarthHaas-groep en de grootste hophandelaar in de wereld. Helaas was de hoppellet- en hopextractfabriek nog niet in bedrijf, maar biersommelier Florian Weingart (what’s in a name) wist ons toch veel interessante dingen te vertellen en had een Hopfenbonitierung voor ons voorbereid. De hop wordt op paars papier gelegd en beoordeeld op de kwaliteit van de bellen, hoeveelheid blad, takjes, kapotte bellen etc. Dit bepaalt uiteindelijk hoeveel de hopboer voor z’n hop krijgt.

Na de rondleiding kregen we nog een bier uit hun proefbrouwerij te proeven die gemaakt was met een hop uit het Hopfenforschungszentrum Hüll die nog slechts het nummer 2010-072-020 had. Deze hop geeft een soort blauwe bessen aroma. We mochten ook nog wat hop meenemen voor thuis, die op een speciale manier vacuum verpakt werd. Ik nam zelf Saphir mee voor mijn volgende brouwsel.

We sliepen in het Hotel Hallertau in Wolnzach. Voor de avond stond hier een bierproeverij op het programma onder leiding van biersommelier Johanna Röhrich, de dochter des huizes. Ze liet ons allerlei bieren proeven, van Duitse klassiekers tot een aantal bieren van nieuwe brouwerijen en bieren met nieuwe hopsoorten.

Woensdag 17 september 2014

’s Ochtends stond om 9 uur al een bezoek aan het Hopfenhof van de familie Zellner in Attenhofen gepland. We waren maar net op tijd, want de laatste wagen met hop werd net binnengereden. Simon en Marlene Zellner lieten ons het hele productieproces zien van het scheiden van de bladen en bellen van de stengel, tot het drogen en het verpakken. Ze runnen dit bedrijf met z’n tweeën. In het voorjaar werken ze met acht man om alle hopscheuten weer aan te lijnen en te verzorgen. Tijdens de oogst, die drie weken duurt, komen er twee Polen (daar heb je ze weer) om te helpen. De ene kwam er al meer dan 25 jaar achtereen.

Na een lunch bij Hotel-Gasthof Seidlbräu in Mainburg vertrokken we naar ons laatste onderdeel van deze reis: gistbank Weihenstephan in Au i.d. Hallertau. De gistbank is tegenwoordig niet meer verbonden aan Weihenstephan, maar gebruikt nog wel de naam. Ze bewaren giststammen van allerlei brouwerijen en hebben ook een aantal eigen stammen die ze verkopen. Ulrich Peise leidde ons eerst rond door het lab. Hij vertelde ook uitgebreid over het bewaren en kweken van gisten, de verschillende soorten gisten (boven- en ondergist) en ook over gisten voor alkoholvrije bieren. Gelukkig was er ook nog een Brotzeit geregeld om 15 uur. Dat kwam goed uit na de stevige lunch die we al achter de keizen hadden. Het scheelde wel een stop op de lange terugreis, want trek in avondeten hadden we allemaal niet meer.

Moe maar voldaan kwam ik volgens planning (tussen 11-12 uur ’s avonds) thuis om 23.58 uur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.