2018

Aan alle lezers de beste wensen voor 2018.

In december vorig jaar heb ik nog kans gezien om twee keer te brouwen. Dit leverde maar liefst 11 bieren op! Zes verschillende saisons en vijf session IPA’s. De beste saison en session IPA van deze serie zal ik op grotere schaal gaan brouwen. Wie weet komen jullie die vanaf april wel in de schappen van je favoriete bierwinkel tegen!

Advertenties

Brouwdemonstratie Ubockfestival

Op zaterdag 28 oktober 2017 is het tijd voor het Ubockfestival bij de Parel van Zuilen.

Ik zal daar vanaf 14 uur ter plekke een winterbier brouwen en uitleg geven over de verschillende stappen van het brouwproces.

Brouwen met Brett

Een kleine twee weken geleden heb ik een bier gebrouwen met de wilde gist Brettanomyces lambicus (Wyeast 5526) en een saisongist (Whitelabs WLP566) gebaseerd op het recept van Michael Tonsmeire zoals gepubliceerd in Brew your own ( 2016, vol. 22, no. 6).

Begin SG was 1.052 en die was nu keurig gezakt tot de geplande 1.009. De smaak was duidelijk saisonachtig, maar Brett lijkt al wel iets door te komen. Vandaag ook volgens recept nog een fles Gewürztraminer toegevoegd. Lijkt raar, maar de smaken passen verrassend goed bij elkaar. Vanwege de rare combinatie en de wilde gist krijgt dit bier de naam Freak Juice (uit de animatiefilm Cars: Fillmore: How about some organic fuel?
Sarge: That freak juice?).

20170824_203042

Proeverij oude geuze

Op 2 april 2017 werd er een proeverij gehouden van 8 oude oude geuzes bij Huisbrouwerij Kapitale. De oudste geuze die te proeven is komt uit 1989! De geuze werden gecombineerd met een aantal bijpassende kazen.

De volgende (oude) geuze bieren werden gedegusteerd: Eanske Spontaan Donker 2015, Eanske Spontaan Pale 2015, Horal Megablend 2009, 3Fonteinen Oude Geuze 1998, Cantillon Geuze 100% Lambik 2010, Cantillon Geuze 100% Lambik 2000, Cantillon Gueuze 1996, Belle Vue Fond Geuze 1989 en Lindemans Cuvee Rene Kriek 2011.
Begeleid door pottekeis, blue stilton, roquefort, Herve en verse geitenkaas

flessen-geuze

Brand Bierbrouwwedstrijd “Session IPA” 2017

Zo, de brouwdag zit er weer op. Ik heb vandaag mijn versie van de Session IPA gebrouwen voor de Brand Bierbrouwwedstrijd 2017. Het wordt een lekker hoppige IPA van zo’n 4% alcohol, keurig binnen de gestelde specificaties.

Als de hoofdgisting is afgelopen ga ik nog dryhoppen uiteraard, want zonder dryhop geen IPA. Als het goed is is het bier precies op tijd klaar, zodat de flessen op 31 maart kunnen worden opgehaald voor de jurering die later in april plaatsvindt.

Pils

Al enige tijd geleden heb ik een pils gebrouwen. Door het koude weer in januari lag een ondergistend bier wel voor de hand. Het bier heeft de naam “Obbe” meegekregen, vernoemd naar de laatste burgemeester van Zuilen: Obbe Norbruis (tevens de naamgever van onze straat), omdat dit het eerste brouwsel was wat ik hier heb gemaakt.

Het is een Tsjechische stijl pils die goed gehopt is met Saaz, Hallertau en Spalt Select hop.

Een deel van dit brouwsel heb ik tijdens het lageren nog verder gehopt met verse (weliswaar ingevroren) wilde hop, die ik van Anton van Balveren had gekregen. Deze versie van het brouwsel heet Rhenoyensis. Genoemd naar de vindplaats van de hop: het idyllische plaatsje Rhenoy, tussen Acquoy en Gellicum.

Ghout!

Al lang geleden gebrouwen en nu eindelijk op de site: Ghout!

Dit is een goudkleurig houtgelagerd zwaar bier, wat ik speciaal gebrouwen heb voor het 50-jarig huwelijk van mijn ouders van afgelopen vrijdag. Dit bier was een geschenk aan alle gasten van de bruiloft. Sinds de brouwdatum in februari had ik het bier zelf nog maar één keer geproefd, dus ik was zeer benieuwd naar het eindresultaat.

De houtlagering komt echt mooi naar voren en het bier is volgens mij goed in balans, beetje zoet, beetje bitter en mooie houttonen.